Holdbarhed: Op til 3 uger tætsluttende dåse
I december måned bager vi de lækreste brunkager i Køkkengalleriet. Vi laver en kæmpe portion og bager kagerne i små portioner de fleste dage i julemåneden. Det er supernemt, for dejen rulles til pølser, der opbevares i køleskabet og så skærer man blot nok til et par plader ad gangen. Selvfølgelig kan hele portionen også bages på en gang - for kagerne holder sig fint sprøde i en lufttæt beholder helt til det bliver jul (eller op til 3 uger)!
Ingredienser:
- 210 g smør
- 100 g lys sirup
- 225 g brun farin
- 5 g potaske (opløst i lidt koldt vand)
- 80 g finthakkede mandler
- 50 g finthakket kandiseret appelsin
- 10 g stødt kanel (gerne fra Epic Spice)
- 2 g kardemomme
- 2 g stødt ingefær
- 350 g hvedemel
- 3 g salt
Fremgangsmåde:
Hak mandlerne og den kandiserede appelsinskal fint. Brug eventuelt en skefuld mel for at undgå, at det klistrer sammen. Man kan med fordel bruge en minihakker eller foodprocessor - men med en smule tålmodighed går det også fint med en skarp kniv.
I en gryde smeltes smør, sirup og brun farin ved medium varme. Rør, indtil massen er jævn. Undgå at bringe det i kog - det skal bare blive varmt nok til at massen bliver homogen.
Sigt hvedemel, kanel, kardemomme, ingefær og salt sammen i en stor skål.
Opløs potasken i en smule koldt vand, og rør det i den varme smørblanding. Kombinér herefter smørblandingen med melblandingen. Tilsæt de finthakkede mandler og appelsin.
Del dejen i to lige store portioner, og rul hver portion til en fast rulle ved hjælp af plastfolie og stanniol. Form rullerne, så de bliver helt runde.
Læg rullerne i køleskabet i mindst 6 timer, gerne natten over.
Skær nu dejen i tynde skiver, og læg dem på en bageplade med bagepapir. Bag brunkagerne i en forvarmet ovn ved 200° (ikke varmluft) i ca. 8 minutter. Hold øje med dem – de skal være gyldne og dufte af jul - men må ikke brænde på!
Lad brunkagerne køle helt af på en rist, inden de lægges i en lufttæt kagedåse.