Forberedelsestid: 25 minutter
Bagetid: 50 minutter
Holdbarhed: 3 dage i køleskab
Kan fryses: Ja
Mængde: 4-6 portioner
Grej: springform (22 cm), bagepensel, dejskraber
Spanakopita er en klassisk græsk spinattærte lavet med filodej og fyldt med spinat, feta, ricotta, urter og æg. Denne version har også ristede pinjekerner og en smule fløde for ekstra cremet konsistens. Tærten er sprød udenpå og blød indeni – en skøn vegetarisk ret, som egner sig både varm og kold.
Ingredienser
- 1 pakke filodej
- 100 g smeltet smør
- 400 g frossen spinat (optøet og vredet fri for væde)
- 2 skalotteløg, finthakkede
- 1 bundt dild eller persille, fint hakket
- 250 g feta, smuldret
- 3/4 dl fløde
- 50 g pinjekerner, let ristede ((kan udelades)
- 3 store æg - eller 4 små
- 1/2 tsk revet muskatnød
- Salt og friskkværnet peber
- Lidt olivenolie
- Evt. nigellafrø og lidt ekstra salt til topping
Fremgangsmåde
Start med at forberede fyldet: hak den optøede spinat groft og sørg for, at al væden er presset ud. Hak skalotteløg og urter fint.
I en skål blandes smuldret feta, fløde, æg, dild/persille, skalotteløg, salt, peber og revet muskat godt sammen - tilsæt dernæst spinat og pinjekerner.
Smør en springform med lidt smør og læg tre lag filodej i bunden, og pensl mellem hvert lag med smeltet smør.
Læg herefter flere ark filodej rundt langs kanten, så halvdelen hænger ud over formen. Pensl mellem hvert lag med smør.
Hæld fyldet i formen og fordel det jævnt.
Til slut foldes de overhængende ark ind over fyldet, så dejen dækker hele toppen, gerne med lidt "luft" mellem lagene. Pensl med smeltet smør.
Drys med lidt salt og evt. nigellafrø.
Bag tærten midt i ovnen i ca. 50 minutter, ved 175 grader til overfladen er gylden og sprød.
Lad tærten hvile i 10-15 minutter inden servering.