Forberedelsestid: 20 minutter
Bagetid: 6–8 minutter pr. plade
Holdbarhed: 3 måneder i fryser / 1–2 uger i kagedåse
Kan fryses: Ja
Mængde: 80–100 brunkager
Grej: gryde, røreskål, dejskraber, bagepapir, bageplade
Duften af brunkager minder os om, at de dejlige juledage venter - derfor bager vi ligesom sidste år, de traditionsrige småkager i butikken de fleste dage i december måned.
I Køkkengalleriet bruger vi opskriften herunder, hvor sukat og kandiseret frugt er erstattet af friskrevet appelsin- og citronskal, som giver en klar citrusnote og løfter krydderierne smukt - og så kan de, der ikke bryder sig om den kandiserede frugt også være med.
Epic Spices kanel med nellike er helt fantastisk netop til brunkager - du kan også bruge alminde kanel og nellikke i stedet.
Dejen fryses i ruller, så du kan skære og bage præcis det antal brunkager, du har lyst til – hele december.
Ingredienser
- 250 g smør
- 250 g brun farin
- 125 g lys sirup
- 1 æggeblomme
- 500 g hvedemel
- 2 tsk natron
- 2–3 spsk Epic Spice kanel med nellike (smag dig frem)
- Fintrevet skal af 2 økologiske appelsiner
- 150 g smuttede mandler, grofthakkede
Fremgangsmåde
Kom smør, brun farin og sirup i en gryde og varm forsigtigt op, til massen er ensartet. Tag gryden af varmen og lad den køle til håndvarm.
Rør æggeblommen i, og tilsæt Epic Spice-krydderiet, natron og appelsinskal.
Rør melet i lidt ad gangen, og vend de hakkede mandler i til sidst.
Del dejen i 3–4 ruller og pak dem tæt i bagepapir og derefter i fryseposer. Frys i minimum 3 timer, gerne natten over.
Når du er klar til at bage, skær dejen i 2–3 mm tynde skiver og læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag ved 180 °C i 6–8 minutter, til kagerne er gyldne.
Lad kagerne køle helt af på en rist – de bliver sprøde, når de er afkølet.
Tip: riv evt. lidt ekstra appelsinskal over netop før servering for en øget smag og duft af citrus.