Holdbarhed: Op til 12 måneder
Grej: stor gryde, finmasket sigte eller saftklæde, krukke til opbevaring
Her kommer opskriften på vores årlige stikkelsbærgelé. Der kan bruges grønne såvel som røde stikkelsbær. Frosne stikkelsbær går ikke - for frugten skal være en smule umoden for at indeholde nok pektin til, at geléen får den helt rette konsistens.
Vi synes, at gelé stikker meget andet marmelade og syltetøj - frisk, sød og syrlig. En snert af sommeren på glas, der er perfekt til morgen- såvel som til ostebordet, til desserter og til julens andesteg.
Ingredienser
- 4 kg umodne grønne stikkelsbær (røde stikkelsbær kan også bruges)
- ½ vaniljestang
- 1 liter vand
- Sukker (80 g pr. dl opnået saft)
Fremgangsmåde
Start med at forberede frugten. Rens stikkelsbærene, og fjern eventuelle stængler eller blade.
Skær vaniljestangen på langs, og skrab vaniljekornene ud. Læg både korn og stang i en gryde sammen med stikkelsbær og vand. Bring blandingen i kog, og lad den simre ved lav varme, indtil stikkelsbærene er helt møre, cirka 10-15 minutter.
Sigt saften gennem en finmasket sigte eller et gelestativ over en skål. Lad saften dryppe igennem uden at presse på massen for at undgå en grumset gelé. Lad stå et par timer eller natten over.
Mål den opnåede saft, og beregn mængden af sukker du skal bruge. For hver deciliter saft, brug 80 g sukker. Hæld saften og sukkeret tilbage i gryden, og bring det i kog, indtil geléen når gelépunktet.
Hæld den varme gelé i rengjorte, varme glas, fjern vaniljestangen, skum af om nødvendigt, og luk glassene til. Lad dem køle ned.
En smule af sommeren gemt på glas.