Holdbarhed: Op til 5 dage
Her kommer en opskrift på saftige, lækre boller med masser af friskrevet squash.
Saftige og mættende takket være squash, havregryn og rugmel gør dem perfekte til både madpakken, morgenmaden eller som en eftermiddagssnack.
Har man en surdej, så kan den med fordel bruges i kombination med gær, det giver en dejlig smag og bollerne holder sig saftige lige et par dage længere. Har man ikke en surdej, så går det fint uden.
Ingredienser
- 20 g gær
- 50 g aktiv surdej
- 7 dl vand
- 350 g havregryn
- 5 spsk smagsneutral olie
- 2 medium størrelse squash, revet groft
- 150 g rugmel
- 500 g hvedemel
- 10 g salt
- 1 spsk honning
Fremgangsmåde
Start med at røre gær, surdej, vand, havregryn, olie, rugmel, salt, honning og 450 g af hvedemelet sammen i en røremaskine i 10 minutter ved mellem hastighed.
Mens dejen ælter rives squash groft. Det er en god ide at fjerne kernerne fra squashenes midte, før de rives, så dejen ikke bliver alt for våd. Tilsæt den revne squash til dejblandingen og ælt videre i 2 minutter.
Lad dejen hæve mindst 8 timer i køleskabet.
Næste dag vendes dejen ud på køkkenbordet, som man i forvejen har strøget med en god håndfuld hvedemel. Form boller af dejen til den ønskede størrelse uden at ælte alt for voldsomt i dejen, som stadig gerne må være temmelig fugtig. Jeg plejer at bruge en dejdeler til at hjælpe med at forme. Man kan også forme blot ved hjælp af håndkraft - i det tilfælde er det en god ide at fugte hænderne med vand, så det ikke klistrer alt for voldsomt.
Sæt bollerne på en bageplade (hvis man har et bagestål, så brug det!)beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket ved stuetemperatur i et par timer, hvorefter de bages i en 210 grader forvarmet ovn i cirka 20 minutter, til de er fint gyldne.